משימות קבוצתיות

דוגמאות למשימות קבוצתיות :


1. סדרו את הקבוצה לפי הגיל בלי לדבר 
2. ציירו משימה קבוצתית שהייתם עושים ביחד כקבוצה . 
3. בנו גשר מלגו 
4.

פעילות חברתית - משחקי גיבוש


בחירת המשתתפים להפעלה.
הדבר נראה פשוט אך עומד מאחוריו רעיון חשוב, אנשים תמיד יבחרו לשבת עם מי שהם מכירים ומרגישים בנוח. מטרתנו היא להפגיש בין אנשים שאינם מכירים זה את זה.
לפני ההפעלה,חשוב למנות את מספר המשתתפים ולחלק אותם לפי זוגות או קבוצות.
חלוקה לזוגות.
א. חלק לפי מספרים זוגי ואי זוגי – לעבור ברצף בין המשתתפים ולספור "אתה מספר אחד, את מספר שתיים...." ,  לאחר מכן מורים לכל מספרי אחד למצוא שותף/ה לתרגיל מתוך הקבוצה שלהם.
.
טיפ: כשמציינים "מספר אחת" - הצביעו מעלה עם האגודל וכשמציינים "מספר שתיים" - סמנו V עם האצבעות - כך אנשים יזכרו טוב יותר את מספרם. אפשר גם להכין מבעוד מועד מדבקות עם מספר הקבוצה או צבעה ולהצמידן לבגדי המשתתפים.
.
ב. על כל משתתף למצוא בן/בת זוג. אם יושבים בצורת"חית"-כל זוג יושב אחד מול השני.
ג. במידה שמספר המשתתפים הוא אי-זוגי, העובד הנותר יכול לקבל תפקיד של משקיף.
חלוקה לקבוצות - פעילות חברתית.
א. חלוקה לשתי קבוצות - על פי מין גברים ונשים, צבע עיניים או נעליים ...
ב. חלוקה לשלוש קבוצות - כאן ניתן להשתמש במספרים "אחת", "שתיים","שלוש".
.       
טיפ: חלוקה בהתאם למיקום הישיבה תתבצע בתנאי שכלל המשתתפים אינם מכירים זה את זה.
i.        קבוצה חדשה - משחקי היכרות עד שלושה חודשים
משחקי היכרות טובים לקבוצה חדשה או לכזו שהתגבשה במהלך שלושת חודשי העבודה הראשונים, או לחילופין כאשר מגיעים עובדים חדשים לצוות והמטרה היא להכיר בין כולם. למטרה זו נקדיש עשרה משחקי זוגות ייחודיים.
טיפ: נא הסבירו את התרגיל לאט ואז שאלו אם יש שאלות.

רשימת המשחקים.
1.               פרט אישי: כל אחד צריך לנדב מידע על עצמו, הכי קל והכי מהיר.
2.               ראיון הצגה עצמית: כל זוג מקבל חמש דקות שבמהלכן הם מספרים זה לזה על עצמם. לאחר מכן כל אחד צריך להציג את חברו למשחק. (טוב מאוד לסדנא בשפת גוף). ניתן להמשיך את התרגיל כאשר כל זוג הופך לרביעייה ואז כל אחד מציג בפנטומימה את בן/בת זוגו מהתרגיל הקודם.
3.               עקב אכילס: כל זוג עומד זה מול זה וכל משתתף צריך לנסות לגעת בעקב של המשתתף שמולו.
4.               צוחק מי שצוחק אחרון: כל זוג בתורו צריך להצחיק את השני במשך דקה באמצעות פנטומימה, בדיחה או כל דבר אחר, המנצח זה שניסה להצחיק בדרך המקורית ביותר.
5.               עולם קטן: כל זוג צריך למצוא מכר משותף, תוך חמש דקות.
6.               גב אל גב: כל זוג צריך להסתכל אחד על השני במשך דקה ולזכור כמה שיותר פרטים לאחר מכן הם מסתובבים גב אל גב ואז הם צריכים להגיד את כל הפרטים שהם זוכרים. המנצח הוא זה שזכר הכי הרבה פרטים על בן/בת זוגו.                                                  
7.               שיא השיאים: כל זוג צריך להגיע עם היד למקום הגבוה ביותר תוך דקה.  
8.               מסלול מכשולים: מוציאים את המשתתפים מהחדר ומחלקים אותם לזוגות. כל זוג צריך להחליט מי המוביל ומי המובל. המובל עוטה כיסוי עיניים וכל זוג נכנס בתורו. המוביל צריך להעביר את המובל במהירות דרך מסלול מכשולים. בתום הסיבוב הם נשארים בחדר, וזוג נוסף נכנס. הזוג המנצח הוא זה שהצליח לעבור את מסלול המכשולים במהירות המירבית.
9.               משהו קטן וטוב: כל זוג משתתפים צריכים להחמיא זה לזה ולהגיד רק דברים טובים על הצד השני בשלושים שניות. לאחר-מכן מתחלפים בתפקיד.  
10.           משחק מבטים: כל זוג צריך להסתכל אחד לשני בעיניים במשך דקה תמימה, המנצח הוא מי שמצליח לא לצחוק.
טיפ: לאחר ביצוע כל תרגיל מומלץ לשאול את המשתתפים, איש-איש בתורו, איך היה ?.
ii.     משחקי גיבוש קבוצתיים
1.               סלט פירות: מושיבים את הקבוצה במעגל ומחלקים אותם לקבוצות לפי שמות של פירות, למשל: תפוז ובננה. מבקשים מתנדב לקום ממקומו ומזיזים את הכיסא שלו החוצה. כאשר הוא בתוך המעגל הוא קורא "תפוז" ואז כל מי ששייך לקבוצת תפוז צריך להתחלף בכיסא עם שאר חברי התפוז, כאשר המתנדב צריך לשבת על אחד מהכיסאות שייתפנו. כנ"ל לגבי קבוצת בננה, ברגע שמנחה הפעילות אומר "סלט פירות" כולם צריכים להתחלף בכיסאות. מי שלא מוצא כיסא הוא זה שממשיך את המשחק.
2.               הרצל אמר: בוחרים מנחה. הקבוצה צריכה לעשות את מה שהוא מורה, למשל "הרצל אמר לגרד באף", כולם צריכים לגרד באף, אך אם הוא אומר "להרים ידיים" בלי להגיד "הרצל אמר", מי שהרים את היד נפסל. משיכים כך עד שנשאר חבר אחד שלא התבלבל.
3.               משחק האמת והשקר: אחד המשחקים הפופולאריים ביותר משנות התשעים: כל אחד צריך להגיד על עצמו משפט אחד אמיתי ומשפט אחד שקרי. על חברי הקבוצה לגלות האם המשפט נכון או לא, המנצח הוא זה שהצליח לנחש הכי הרבה פעמים מהו משפט אמת ומהו שקר.
4.               משחק אסוציאציות: בוחרים מילה, למשל רוח, ואז עוברים בסבב כך שכל אחד מוסיף מילה. הבא בתור צריך לחזור על מה שנאמר ולהוסיף מילה נוספת משלו, עד שהאחרון חוזר על המלים של כולם.
5.               מעשה טוב: כל אחד בתורו מספר על מעשה טוב שהוא עשה בתקופה האחרונה.
6.               קריאת מחשבות: יש לבקש מכל משתתף חפץ אישי. יש לרכז את החפצים במרכז, כל אחד לוקח חפץ שלא שייך לו ומנסה לגלות של מי החפץ.
7.               דקה של נאום: יש לבקש באופן אקראי מכל משתתף לנאום במשך דקה על משהו מצחיק שקרה לו. המטרה היא לעבור שישים שניות בלי לשתוק ולו לשנייה. מי שמפסיק באמצע יוצא מהמשחק.
8.               טלפתיה: מחליטים על נושא: כלי נגינה, רהיטים, צמחים וכיו"ב. כל אחד מקבל דף ועט וכותב מילה בהתאם לנושא הנבחר. כל משתתף מקפל את החלק שבו כתב ומעביר לחברו. הבא בתור אמור לנחש מה קודמו כתב. בסוף הסבב פותחים את הדפים ומי שהצליח לנחש מה קודמו כתב הוא המנצח.
9.               תחביב משותף: כל אחד כותב על פתק תחביב שהוא עוסק בו, מקפל אותו ומניח במרכז המעגל. לאחר מכן מערבבים את הפתקים וכל אחד לוקח פתק. כל אחד בתורו צריך לנחש של מי התחביב. לאחר שלושה ניחושים האדם שנחשף התחביב שלו צריך להתוודות ולספר עליו.
10.           שיר השירים: הראשון אומר מילה, זה שיושב לידו צריך למצוא שיר שיש בו את אותה מילה. אם הוא לא מוצא הוא צריך לשיר במשך שלושים שניות והבא בתור מוסיף מילה וכך הלאה.
iii. גיבוש קבוצה חדשה – פעילות חברתית אקטיבית
1.               החצי המלא: מבקשים מהקבוצה להסתדר בטור בסדר כרונולוגי על פי גיל, מידת נעליים, גובה וכוי. אם הקבוצה מונה מעל ל-16 איש ניתן לחלק אותה לשתי קבוצות ולעשות תחרות בין הקבוצות. הקבוצה מקבלת בקבוק שתייה קטן מלא מים עד מחציתו. על הקבוצה להעביר בצורה המהירה ביותר את הבקבוק מאחד לשני רק באמצעות הרגליים וללא עזרה של הידיים.
2.               קרוב רחוק: מחלקים לזוגות ועומדים אחד ליד השני, כל אחד בתורו מאותת לזה שמולו האם להתקרב או להתרחק. לאחר שתי דקות הם מתחלפים בתפקידים. המטרה היא לטעום את טעם הקירבה והריחוק. בסיום התרגיל ניתן לדבר על ההבדלים בתחושות בין קירבה לריחוק.
3.               גאוות יחידה: כל קבוצה צריכה לבחור תוך עשר דקות לבחור מנהיג, שם, המנון, דגל, שיר קצר, מיקום, וחיה המאפיינת אותה. המנהיג בכל קבוצה צריך להציג מול המנחה או שאר הקבוצות את הפרמטרים שהם היו צריכים להכין וכל פרמטר מקבל ניקוד בין אחת לעשר. בסוף הציונים מוצגים על הלוח והקבוצה שזכתה בשקלול הסופי בהכי הרבה נקודות היא המנצחת. ניתן לקיים דיון ולשאול כיצד התקבלו ההחלטות.
4.               דמוקרטיה ודיקטטורה: על הקבוצה מוטלת משימה להחליט באופן דמוקרטי מהם חמשת העקרונות שהארגון או המדינה לא יכולים להתקיים בלעדיהם. הזמן המוקצב הוא חמש דקות. בסוף התרגיל יש לכתוב את התוצאות על הלוח ולדון עם הקבוצה בתהליך קבלת ההחלטות.
5.               ים יבשה: המנחה מפזר דפים על הרצפה. על חברי הקבוצות להתהלך בחדר. כשהמנחה קורא "יבשה" המשתתפים צריכים להיעמד על דף. כשהמנחה קורא "ים" המשתתפים צריכים לעמוד על הרצפה החשופה. מי שעומד במקום ההפוך לקריאת המנחה נפסל. הקבוצה המנצחת היא זו שנותרה עם הכי הרבה חברים.
6.               משחק האטבים: מתחלקים לקבוצות. כל משתתף מקבל אטב, המטרה היא ליצור שרשרת ארוכה ואז להפריד אותה. כל משתתף בתורו מכניס אטב לתוך אטב ומעביר לשני. ברגע שמסיימים את השרשרת יש להתיר אותה. הקבוצה המנצחת היא זאת שסיימה הכי מהר והגיע למצב ההתחלה.
7.               היפה והחיה: מתחלקים לקבוצות שוות. כל קבוצה צריכה להחליט איזו חיה היא מציגה ולגלם אותה בתנועה ובקול. על שאר הקבוצות לגלות איזו חיה זאת.
8.               חילופי זוגות: יש להעמיד בזוגות את המשתתפים ואז המנחה צריך לתת פקודות כמו "על הזוגות ללכת שמאלה", "על הזוגות לשבת על הרצפה". ברגע שנשמע האות, למשל, מחיאת כף של המנחה, על הזוגות להתחלף.
9.               "כיפאק היי": מעמידים את כולם במעגל. טופחים על הברכיים ואז מוחאים כף פעמיים כדי ליצור קצב. כל אחד בתורו צריך להגיד "כיפאק לבני" ולהוסיף משהו חיובי עליו. על הקבוצה להשיב שלוש פעמים "כיפאק היי". כך כל אחד בתורו "משבח" מישהו אחר עד שהסבב מסתיים.
iv. גיבוש קבוצה ותיקה – פעילות חברתית בישיבה
1.               חבילת הקסם: על דף עיתון, ראש הצוות כותב משפט על כל אחד מהעובדים ואז יוצר כדור משכבות הנייר. כל משתתף פותח שכבה מכדור הנייר ועל כל הקבוצה לנחש על מי הכתב המשפט.
2.               משחקי גפרורים: כל קבוצה מקבלת גפרורים ומטרתה לבנות מגדל גפרורים תוך שבע דקות. בסיום ניתן לדון בתהליכי ההחלטה ובדינמיקה שנוצרה.
3.               הימלטות: הקבוצה מקבלת סיטואציה שבה היא נמצאת בבקתה ביער על שפת אגם שורץ תנינים. ביער עצמו יש אריות, נחשים, נמרים ושלל טורפים אחרים. הקבוצה נמצאת בבקתה וצריכה להימלט משם. לרשותם עומדים אולר, חבל, שולחן, סולם ואקדח זיקוקים. עליהם לעבור לגדה השנייה של הנהר בכדי להינצל, יש להם שמונה דקות להיערך לבריחה. בסיום הם צריכים להציג בפנטומימה כיצד הם בורחים ומגיעים לגדה השנייה של הנהר. ניתן לדבר על כיצד כל אחד היה נוהג בסיטואציה דומה.
4.               הישרדות: על הקבוצה מוטלת משימה להחליט על חמישה דברים שהם היו לוקחים איתם לאי בודד. עליהם להגיע להחלטה משותפת תוך שבע דקות.
5.               דימוי עצמי: על כל אחד לכתוב על פתק שתי תכונות חיוביות שלו ושתי תכונות שליליות שלו. המנחה אוסף את הפתקים. כל אחד משרטט טבלה בת שתי עמודות שכותרתן: "יודעים עלי" ו"חושבים שאני", וממלא את הטבלה לפי הפתקים שבמנחה קורא. בסיום ניתן לדבר על הפער שבין הדימוי העצמי שלי לבין ההערכה של הסובבים.
6.               משחק חרוזים: אחת הקבוצות יוצאת מן החדר ועל הקבוצה השנייה יש לחבר חרוז בשתי מילים. כשהקבוצה חוזרת אומרים לה מילה אחת והיא צריכה למצוא את המילה השנייה המתחרזת. הם רשאים לשאול עד עשר שאלות ואז מתחלפים בתפקידים. 
7.               אמנות תפלות: כל אחד צריך לכתוב אמונה תפלה שהוא מתחבר אליה. על חברי הצוות לגלות מי כתב מה. לאחר מכן ניתן לחלק את הצוות לקבוצות קטנות וכל קבוצה דנה באחת מן האמונות התפלות, כיצד היא נוצרה ומה תפקידה.
8.               כתיבת פרסומת: כל אחד כותב פרסומת על עצמו, ומעביר אותה למנחה. המנחה קורא אותה והקבוצה צריכה לגלות של מי הפרסומת.
9.               חידון אקטואליה: יש להביא מספר עיתונים שונים בהתאם לקבוצות. כל קבוצה מקבלת עיתון והיא צריכה "לחרוש אותו" ולדעת אותו פרפקט תוך 10 דקות. לאחר מכן העיתונים מוחלפים בין הקבוצות, ושוב הם מקבלים עשר דקות להכין חמש-עשרה שאלות. הקבוצה שזוכרת את מירב הפרטים ועונה על מספר השאלות הגדול ביותר היא זאת שמנצחת. (משחק טוב לסדנת זיכרון).
10.           חידון טלוויזיה: כל אחד בוחר דמות או סדרת טלוויזיה ומציג חמש אמרות. מי שמזהה את הדמות או הסדרה מקבל נקודה. אחרי חמש שאלות תור המשתתף הבא. מי שזכה במספר הנקודות הגבוה ביותר הוא המנצח.
v.     גיבוש קבוצה ותיקה - פעילות חברתית אקטיביות
1.               תחרות זריקת צלחות: משרטטים על הרצפה קו בגיר או מסמנים במסקנטייפ. חברי כל קבוצה זורקים, כל אחד בתורו, צלחות פלסטיק. המנצחהוא זה שזרק למרחק הגדול ביותר. פעילות חברתית שמעלה את רמת האנרגיה..
2.               מעגל צחוק: עורכים מעגל, מחזיקים ידיים בהצלבה, כל אחד צריך לצחוק לזה תוך התבוננת בפניו של זה שלידו וזה שלידו צריך לצחוק בחזרה, המטרה ליצור מעגל של צחוק ולתת פורקן.
3.               הליכה חד-סטרית: בחדר מרווח מסמנים קו התחלה וקו סיום בגיר או בחוט. כל אחד צריך ללכת במהירות לאורך החדר במטרה להגיע אל הגבול בתוך דקה. מי שמגיע לקו הסיום צריך לחזור לנקודת ההתחלה. המטרה היא לתזמן כך שבדיוק כאשר חולפת דקה יגיעו לקו הגמר. (מומלץ לסדנאות לניהול זמן).
4.               זמן גייבריש: הקבוצה מתחלקת לזוגות, כל אחד מהם צריך להביע אהבה, לפלרטט ולהזמין למסעדה זה את זה כאשר הם מדברים גייבריש. הזוג הרומנטי והמצחיק ביותר מנצח. 
5.               הליכת חמור: מחלקים את הקבוצה לשני צוותים. כל צוות מתחלק לזוגות. קושרים את רגל ימין לרגל שמאל על ידי חבל או מסקנטייפ עבה. ואז למקומות-היכון-צא. ברגע שזוג אחד מגיע לקו הסיום הזוג הבא יוצא אחריו. הצוות המנצח הוא זה שכל חבריו הגיעו לקו הסיום הכי מהר.
6.               בלונים: כל קבוצה מקבלת מספר שווה של בלונים וסיכה. כל קבוצה צריכה לשמור על הבלון שלה מנופח במשך שלוש דקות. המנצח הקטן הוא הצוות שאצלו הבלון נשאר שלם, המנצחת הגדולה היא הקבוצה שמשכילה לא לפוצץ אף בלון ובעצם לשמור על כל הבלונים שלמים.
7.               משחק הכדורים: מעמידים את הקבוצה במעגל, זורקים כדור טניס, המשתתפים צריכים לתפוס את הכדור ומיד לזרוק אותו למישהו אחר. המטרה היא שהכדור לא ייפול. כעבור דקה מוסיפים כדור שני ולאחר מכן כדור שלישי. המשחק הוא מהנה ומטרתו הבנת התקשורת הבין-אישית, רושם ראשוני ותהליכים מודעים ולא מודעים ברושם הראשוני.
8.               משחק הסקסולוגית: יש להצטייד ביין. המשתתפים שואלים שאלות פרובוקטיביות כמו, מי ניתק ללקוח בפרצוף, מי אמר שאיחר כי היו פקקים לעבודה, מי לא הגיע לעבודה כי היה לו האנג עובר מלילה קודם, מי איחר בגלל סקס טוב בלילה, וכוי. מי שאכן עשה משהו כזה, צריך לשתות מכוס היין. המנצח הוא זה שהכוס שלו התרוקנה. משחק זה מגיע ממקום אחר לגמרי, אם האווירה פתוחה לגבי סקס........ לכו על זה J. ישנה וריאציה אחרת עם כוס מפית וסיגריה. 
9.               הפאדיחה הגדולה: כל אחד צריך לספר על "הפאדיחה" הגדולה ביותר שקרתה לו בעבודה. לאחר שעושים סבב עורכים הצבעה על "הפאדיחה" הטובה והמצחיקה ביותר.
10.           סימולציה: על כל זוג מוטלת משימה: לעשות סימולציה של לקוח מעצבן מול נותן שירות. המטרה היא להדגים התמודדות עם לקוח מעצבן.
vi. משחקים לסדנאות בפיתוח מצויינות
1.               קפיצה על רגל אחת: מבקשים מהקבוצה לעמוד ושואלים כל משתתף כמה פעמים הוא מעריך שהוא מסוגל לקפוץ על רגל אחת במשך שישים שניות. ואז מבקשים להתחיל. לאחר דקה שואלים כל אחד ואחת כמה קפיצות הם אמרו שיעשו וכמה הם עשו. ניתן לקיים דיון מהן התובנות שלהם מהמשימה ואיזו תחושה הייתה להם כאשר הם עברו את הרף שהציבו לעצמם.
2.               מטוס מנייר: כל אחד מקבל דף נייר. המטרה היא ליצור מטוס שיטוס למרחק הגדול ביותר. יש לתת חמש דקות לתרגיל. בסיומו כל אחד צריך לטיס את המטוס. המטוס שהגיע למרחק הגדול ביותר הוא הזוכה. לסיכום ניתן לערוך דיון על דפוסים מקובעים ויצירתיות.
3.           משחק הידיםמבקשים מהקבוצה להרים ידיים הכי גבוה שהם יכולים. ואז שואלים האם ניתן לעבור את הגובה המקסימלי. אפשר לקום ולהרים את היד, אפשר לעמוד על שולחן או על כיסא, אפשר לעשות שק קמח וכוי.
4.           אילתור :מבקשים שלושה מתנדבים. לוקחים חפץ כמו ספר, עט, ומבקשים מכל אחד בתורו לחשוב על עוד שימוש מקורי לחפץ. הזוכה הוא זה שנשאר אחרון.
5.              ציורמבקשים לצייר תשע נקודות ולהעביר קו רציף מבלי להרים את המרפק.הפתרון הוא להרים קו אנכי מעל הנקודה העליונה.                    
vii.        משחקים לסדנאות בגישור
1.               משחק התפוח: כל זוג מקבל תפוח. אחד צריך לקבל את הקליפה להכנת ריבה והשני צריך לרסק את התפוח עצמו. בסימולציה נבדוק האם הם הצליחו למצוא את הפיתרון שבו אחד מקבל את הקליפה ואחד את התפוח או לא. ננתח את הסיטואציה ונגיע למסקנות.
2.               משחק הכיסאות: קבוצה אחת יוצאת החוצה, הקבוצה שנשארת צריכה במשך עשר דקות לשמור על הכיסאות שלה. הקבוצה השנייה צריכה תוך שלוש-עשרה דקות לקבל את הכיסאות. בתום התרגיל יש לנתח האם הקבוצה הגיע לפתרון או לא, ואם כן מה הייתה פריצת הדרך.
3.               משחק החיות: מתחלקים לזוגות, כל אחד בוחר חיה ומספר לבן-זוגו מדוע הוא בחר דווקא בחיה זו. בן-הזוג משקף את הדברים שהראשון אמר. לאחר מכן מתחלפים בתפקידים. ניתן להוסיף שאלות כמו איך החיה מתמודדת במצבי לחץ ואיזו עצה תיתן לחיה כדי לשפר את ההתמודדות שלה עם קונפליקטים.
viii.      סדנאות עבודת צוות
1.               התרגיל של סלומון אש: מבקשים משליש מהקבוצה לצאת החוצה. מציירים על לוח או בריסטול שלושה קווים באורכים משתנים. מבקשים מכמה נציגים להגיד כי הקו האמצעי באורכו הוא הארוך ביותר. מכניסים את המשתתף הראשון ומבקשים ממנו לבחור את הקו הארוך ביותר.  שאר המשתתפים מתערבים ומנסים להפעיל עליו לחץ ולשכנע אותו שהוא טועה. אחרי שגיבש החלטה הוא מתיישב, מספרים לו את הסוד וקוראים למשתתף הבא. בסוף התהליך יש לברר עד כמה הושפעו המשתתפים מהלחץ החברתי של חבריהם.
2.               משחק פנטומימה: מוציאים שני מתנדבים מהחדר. מבקשים ממי שנשאר שלא יגידו שמות של חיות כמו חתול וקוף. אפשר להגיד שם של כל חיה אחרת. לאחר שלוש דקות עליהם לקום ולמחוא כפיים. מבקשים משני המתנדבים לשחק חתול וקוף ומחזירים אותם. בסוף עורכים דיון כיצד הרגישו כאשר הקבוצה לא הבינה אותם וכיצד הם הרגישו לאחר קבלת מחיאות הכפיים.
3.               הרכבת פאזלים: עורכים תחרות בהרכבת פאזלים. מקציבים עשר דקות ולא עד לפתרון. יש לשים דגש על תהליכי העבודה בתוך הצוות. 
4.               משיכת חבל: מתחלקים לשתי קבוצות, מסתדרים בטורים קבוצה אחת מול האחרת, מותחים ביניהם חבל ומושכים בכיוונים מנוגדים. הקבוצה המנצחת היא זו שמצליחה לגבור על השנייה. 
5.               הישרדות: מלחמת העולם השלישית הגיעה לישראל. במרחב המוגן יש מקום לתשעה אנשים אולם ארבעה-עשר איש רוצים להיכנס אליו:1. רופא, 2. אשה בהריון 3. נגר 4. טכנאי מזגנים 5. קצין עם נשק 6. חקלאי 7. ילדה בת חמש 8. אמא של הילדה 9. חשמלאי 10. קונדיטורית 11. רוקחת 12. פסיכולוגית 13. מומחה לאנרגיה אטומית
14. פרופסור לכימיה.
על כל אחד לבחור את תשעת האנשים שלדעתו חיוניים להישרדות הקבוצה ולדרג את חשיבותם. לאחר מכן מתכנסים לקבוצות וכל קבוצה צריכה להחליט מיהם תשעת הנבחרים. בסוף התהליך  יש לדבר על התהליכים שקדמו להחלטה ועל מידת ההסכמה בקרב כל קבוצה.
6.               המשחק של שירה: יש לעשות פתקים מאחד עד ארבעים. בוחרים שני צוותים שמעמידים אותם במעגל. יש לחלק להם פתקים ממוספרים מ 1- 40. שני הצוותים צריכים להתחרות אחד בשני בכך שהם צריכים לדרוך על מקסימום המספרים שכותבים על הפתקים ברצפה וזאת במהירות הרבה ביותר. הכללים : אסור להם לדרוך ביחד, ואסור על כל מספר לדרוך פעמים. המטרה לבדוק את האסטרטגיה שהם בחרו.
7.                
ix. סדנאות לצוותי מכירות .
1.               לכובע שלי שלוש פינות: נותנים לכל אחד דף וטוש. על כל אחד להכין את הכובע היצירתי ביותר ולתת לו שם. לאחר מכן עושים תצוגה של הכובעים. וכל אחד כותב על פתק איזה כובע הכי מצא חן בעיניו. בשלב השני כל אחד צריך לעמוד מול שאר המשתתפים ולהציג את הכובע שלו ולשכנע שיצביעו עבורו.
2.               כושר שכנוע : על כל עובד/ת לבחור נושא ולשכנע את הקבוצה למה הנושא הזה חשוב לו. כל זאת בעמידה ומול הקבוצה. יש לבדוק את התקשורת הלא מילולית, קשר עין, עמידה, ידיים...
3.               בחירת מעומדים : כל מעומד מקבל רשימה של 10 דברים עיקרים החשובים לאיש מכירות 1. נאמנות, 2. יוזמה, 3. יושר, 4. עורמה, 5. אופטימיות, 6פעלתנות, 7. חשיבה מעמיקה, 8.תקשורת טובה, 9. גמישות, 10. אמפתיה, 11. סבלנות,12. יכולת הקשבה,13. עקשנות, 14. תפיסה מהירה, 15. זריזות.
על המועמדים לדרג לפי סדר חשיבות, מה הכי חשוב ומה הכי פחות חשוב. בשלב השני מחלקים לקבוצות בנות 4-5 משתתפים ומבקשים מהם להחליט על הדרוג.ניתן לתת למשימה 7 דקות.                     
              
x.    סדנאות ניהול-זמן.
1.               סדר עדיפויות: פורסים עוגה לעשרים וארבע. כל פרוסה מייצגת שעה ביממה. כל משתתף צריך לצקת תוכן לאותה שעה. כשמסיימים לאכול מקיימים דיון בנושא קביעת סדר עדיפויות וניהול יעיל של זמן.
2.               עבודת צוות: מתחלקים לקבוצות. כל קבוצה מקבלת אותה משימה:
א.                לכתוב באיזו עיר נולד של כל אחד מן המשתתפים
ב.                לכתוב את שמות ההורים של כל אחד מן המשתתפים
ג.                 לכתוב את שמות האחים / הילדים של כל אחד מן המשתתפים
ד.                לכתוב את מספר המכונית הכי קרובה לדלת הכניסה לבניין
ה.               להביא נייר טואלט
ו.                  להשיג כרטיס ביקור
ז.                 למצוא אבן
ח.               למצוא נייר דבק
ט.               להמציא חרוז על כל אחד משמות משתתפי הקבוצה
י.                  להביא מספרים
יא.              להביא בקבוק מים
יב.              להביא עלה
יש להקצות למשימה שבע דקות. לאחר מכן מנהלים דיון על עבודת צוות, קבלת החלטות, יכולות אירגון ועמידה בלוחות זמנים.
3.          חלון גויהרי – ראה הפעלה קבוצה וותיקה – הפעלה בישיבה מספר חמש.
לסיום: יש לסיים את הסדנא כאשר שוב עוברים אחד אחד ושואלים מה הוא לוקח מהסדנה. חשוב להודות לקבוצה !!!.
אנו ממליצים להפעיל את האינטואיציה, במידה ויש משחק שאתם חושבים שהוא מתאים למרות שאינו נכלל בסדר כרונולוגי, לכו על זה. זה לא מדע מדויק !!!




משחקי שמות


גלו את שמי
ציוד והכנה : גירים צבעוניים.

מהלך הפעילות:
כל משתתף, על פי תור, מסמן את שמו במרומז (בציור או בסמל) על הלוח.  חברי הקבוצה מנסים לגלות את שמו בעזרת שאלות.
כשהשם מתגלה מזמין המשתתף הראשון את המשתתף שמגלה את שמו אל הלוח וגם הוא רושם במרומז. וכל התהליך חוזר מהתחלה.
מספר הפעמים שמקיימים תהליך זה תלוי במידת שיתוף הפעולה של הקבוצה.



משחק כדור "מה שמי"
ציוד והכנה: 2 כדורי נייר גדולים.
מהלך הפעילות:
תלמידי הכיתה עומדים במעגל. כדור אחד בידי  התלמידים וכדור שני בידי המורה.
מי שמחזיק כדור בידו זורק אותו לתלמיד אחר במעגל ובתוך כך אומר את שמו. התלמיד שאליו נזרק הכדור יתפוס אותו וימסור אותו הלאה. תלמיד שלא יצליח לתפוס את הכדור יקבל נקודה לחובתו.

מנצח: התלמיד שלחובתו מספר נקודות החובה הקטן ביותר.

גיוון: לאחר שהכדור עבר פעם או פעמיים בין כל התלמידים, אפשר לשנות את כללי המשחק. במקום שהתלמיד שזורק את הכדור יאמר את שמו – הוא אומר את שמו של התלמיד אליו הוא מוסר את הכדור.
אם טעה הזורק בשם יקבל נקודה לחובתו. אם התלמיד שאליו נזרק הכדור לא תפס את הכדור    יקבל גם הוא נקודה לחובתו.








משחק שמות בקצב

ציוד והכנה: אין

מהלך הפעילות:
תלמידי הכיתה יושבים במעגל. התלמיד הראשון,  הפותח במשחק,  אומר את שמו פעמיים בתוספת שתי מחיאות כף. לדוגמא: "דני,  דני שתי מחיאות כף". בפעם השנייה הוא יאמר את שמו פעם אחת ושם תלמיד אחר ויוסיף שתי מחיאות כף, למשל: "דני, יוסי שתי מחיאות כף".
כעת עובר התור לתלמיד השני (בדוגמא שלנו "יוסי"). את מחיאות הכף יכולה להוסיף הקבוצה כולה וע"י כך יתקבל קצב אחיד.
משחק זה הוא רגוע,  וטוב לסיים בו את הפעילות.

שבץ אותי (מתאים גם לקבוצה חדשה וגם לקבוצה ותיקה)

ציוד והכנה: בריסטול גדול תלוי על  לרוחב על הלוח, לורדים צבעוניים.

מהלך הפעילות:
המורה או אחד מתלמידי הכיתה כותב את שמו ואת שם משפחתו במרכז הבריסטול התלוי על הלוח. המשתתפים ניגשים באופן חופשי אל הבריסטול ורושמים את שמם הפרטי בלבד כך שיתחבר אל אחת מהאותיות שרשומות כבר על הבריסטול. הוא יכול להתחבר בכל צורה שהיא לאורך, לרוחב ובאלכסון.
מקיפים כל שם במסגרת באותו צבע שבו נכתב השם.

* ניתן לבצע פעילות זו בקבוצות קטנות ולחבר אח"כ את כל עבודות הקבוצות.













לפגוש אנשים

"מה שאהוב עלי..."

מטרה: היכרות ראשונית בין התלמידים לבין עצמם, ובינם לבין המורה.

ציוד והכנה:  כרטיסים בגודל כחצי גלויה או בצורת עיגול, "לורדים" וסיכות תפירה.
מהלך הפעולה:
כל תלמיד ירשום על הכרטיס שקיבל את שמו באופן בולט, וכן ירשום אחד או שניים מהנתונים הבאים על עצמו: "מקום אהוב עלי", "שיר אהוב עלי", "תחביב שיש לי", "דמות שאני מעריץ".
התלמיד יצמיד את כרטיסו לדש בגדו, יקום ממקומו, יתהלך בחדר ויסתכל בכרטיסי החברים לכיתה במשך כשתי דקות. כל תלמיד יבחר בן-זוג שאינו מכיר וישוחח עמו כדי להכירו. הזוגות ישוחחו כ-5 דקות. אם מספר התלמידים אינו זוגי, ישמש המחנך בן זוג לאחד התלמידים. המורה יציין כי בתום השיחה יתבקש כל אחד לספר לכל הכיתה על בן זוגו.
בתום השיחה יתכנסו התלמידים וישבו במעגל, וכל אחד יספר בקצרה (דקה לכל אחד) על בן זוגו כפי שהכירו בשיחה. המורה יפתח ראשון בסיפור על בן זוגו. אם אין לו בן זוג, יספר על עצמו בדרך קצרה ועניינית.
"שוחחתי עם                                 התחביב שלו                              המקום האהוב עליו                     _________.

החזרה על שם בן/בת הזוג חשובה, היא מאפשרת התייחסות אישית וזכירת השם.




















בינגו אנושי
ציוד והכנה: דפי בינגו על עפ"י הדוגמא המצ"ב (ניתן ליצור דפים שונים על פי הדוגמא).
מהלך הפעילות:
המנחה מחלק למשתתפים טבלאות בינגו ומבקש מהם להסתובב בחדר ולאתר אנשים העונים להגדות שבטבלה. עליהם לרשום אותם במשבצת המתאימה.
המנחה מכריז בתחילת הפעילות על תחרות בה מנצח הראשון שממלא טור או שורה.
(רצוי לשלב בטבלה נושאים המשמעותיים עבור המשתתפים בקבוצה)

בעלי שם המתחיל באותה אות




מכירים את אותו שיר ערש
חולמים על נסיעה לאותו מקום בעולם
סבא . סבתא שלנו היו מכינים חמין לשבת
יש לו/ה סידור או ספר תפילה עתיק
נולדו באותו חודש


אוהבים את אותו המאכל
יש אח/אחות באותו גיל
אוהב/ת ללמוד עד מאוחר בלילה
סבא/סבתא לא הזכירו בבית את הדבר הבא
יודע/ת לרקוד טנגו



רכב/ה על חיה כלשהי למעט סוס
יש לו/ה אותו/ה חבר/ה יותר מ – 5 שנים
יודע/ת לעשות עמידת ידיים
יודע/ת לצטט שורות של המשורר חליל ג'ובראן
יודע/ת להגיד שלום ב – 5 שפות



יודע/ת לצייר תפוחים
מחזיק בבית חיית מחמד, למעט כלב או חתול
בילדותו היה לו/ה שם חיבה מיוחד
בעל/ת אותה מידת נעליים












 יומן פגישות

ציוד והכנה: דפי יומן ע"פ הדוגמא המצ"ב.
הפעילות:
כל תלמיד יקבל מן המנחה דף יומן.
כל תלמיד מתבקש לקבוע פגישות ונושאים לפגישות עם 12 מחבריו לקבוצה ולרשום את הפגישות ואת הנושאים על דף היומן שקיבל, לפי סדר השעות שקבע. (יש לקבוע פגישה אחת לכל שעה). לאחר שיומני הפגישות של כל התלמידים מתמלאים, המנחה מכריז על שעה מסוימת וכל התלמידים להם רשומה ביומן פגישה לשעה זו מקיימים את הפגישה על נושא עליו החליטו מראש.
במידה ונשארים בצד משתתפים שלהם אין פגישה לשעה זו הם מקיימים פגישה משותפת על נושא אחד הנושאים מתוך הרשימה. הפגישה נמשכת חמש דקות שלאחריהן המנחה מכריז על שעה חדשה ועל חילופי פגישות. התלמידים עוברים לפגישה הבאה על פי הרישום בדף ובהתאם לשעה עליה הכריז המנחה. על כל התהליך יש לחזור מספר פעמים, על פי הזמן ומידת ההשתתפות וההנאה של התלמידים.
לסיום, המנחה מכנס את כל התלמידים השותפים לפגישה האחרונה והם מציגים האחד את השני בפני כל הקבוצה, מספרים מה היה נושא השיחה ומה למדו מן השיחה האחד על השני.
יש לאפשר לכל אחד להוסיף פרטים על עצמו או להבהיר דברים לא ברורים בקשר אליו.

יומן
שעה
פגישות
10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00





הכרות בשניים

התלמידים מתחלקים לזוגות באופן מקרי ומקבלים דף נושאים לשיחה.  הזוגות מנהלים ביניהם שיח הכרות בעזרת הדף שקיבלו. מותר להם לחרוג מרשימת הנושאים המוצעת ולשוחח על נושאים אשר מעניינים אותם או שעולים ביניהם תוך כדי שיחה.
נושאים לשיח בשניים:
א.    כשהדברים לא מסתדרים לי אני..
ב.     אני אוהב דברים כמו..
ג.      הייתי רוצה לראות את עצמי בעתיד כאדם ש...
ד.     חולשתי הגדולה ביותר כאדם היא...
ה.    כאדם אני טוב יותר ב...
ו.       כשאני  מסוכסך עם אדם אני...
ז.      כשאני ממונה על מישהו אני מעדיף ל...
ח.    המורה הטוב ביותר שהיה לי היה....
ט.    בדרך כלל אני מגיב על ביקורת שלילית ב...
י.       כשאני לחוץ בזמן אני..
יא.  ברגע זה אני מרגיש ש..
יב.  אני זקוק ל..
יג.   הייתי רוצה לשתף אותך ב..
יד.  התרשמותי הראשונה עליך הייתה...
טו.  נראה לי שכאדם אתה..
טז. מה שמסקרן אותי אצלך הוא...
יז.    אני מתאר לעצמי שאתה...
יח.   מה שאני אוהב אצלך הוא..
יט.  אני חושב שמצאתי עניין משותף אתך בדברים הבאים..
הערה: מתאים לתרגיל השעון- יומן פגישות.

המשלחת
המטרה: היכרות בין תלמידי הכיתה
ציוד והכנה: אין
מהלך הפעילות:
א.          המנחה תבקש משני משתתפים לשבת במרכז המעגל, זה מול זה, ויאמר:
" כל אחד מכם נבחר מטעם בית ספרו להשתתף במשלחת לצרפת. אינכם מכירים אף אחד. אתם יודעים שהנער/ה היושב/ת לידכם חבר/ה באותה משלחת. נסו ליצור עמו/ה קשר.  עומדות לרשותכם 5 דקות".
ב.           לאחר תום הזמן המוקצב, תבקש המנחה משני המשתתפים לספר לקבוצה כיצד הרגישו ומה למדו זה על זה. לאחר מכן יחזרו שני המשתתפים למקומם במעגל.

ג.            המנחה תבחר בזוג משתתפים נוסף, תציג בפניהם אותו את מצב ותבקש מהם לנסות דרך אחרת ליצירת קשר.
ד.           המנחה תבקש משני המשתתפים לשתף את הקבוצה בהרגשתם ובדברים שלמדו על בני זוגם.

מתנה של אושר*
מטרות: ליצור אמפתיה, ליצור היכרות ראשונית/מעמיקה בין תלמידי הכיתה.
ציוד והכנה: לכל תלמיד בכיתה – פתקיות ממו כמספר תלמידי הכיתה; מעטפות ריקות כמספר תלמידי הכיתה, כשעל כל מעטפה רשום שם אחד התלמידים.
מהלך הפעילות:
א.    ניתן לפתוח ולומר: "לעיתים אנו שוכחים שניתן לגרום אושר לזולת באמצעות דברים קטנים".
כל משתתף ייתן "מתנה של אושר" לכל אחד מחברי הכיתה על ידי כתיבת פתק שבו רשום משהו חיובי על אותו אדם.  הפתקים יהיו אנונימיים מצד הכותב. הוא ירשום "מתנת אושר" על כל פתח וישים את הפתקים במעטפות המתאימות.
הפתקים ייכתבו בצורה רשמית וספציפית. כלומר, לא משהו כללי כמו: "אתה נחמד..אני מחבב אותך..." אלא: "עיניך מוצאות חן בעיני", "אני אוהב לשמוע את דעותיך", "יש לך רעיונות מעניינים" וכו'. כדי לזרז את הפעילות ולהקל על התלמידים ניתן לחלק את הכיתה  ל2-3 תת קבוצות בנות 7-8 משתתפים. אין לפסוח על אף אחד. גם אם קשה הדבר, חובה למצוא משהו חיובי אצל כל אחד.                                                                     
ב.     כל משתתף יקבל את הפתקים שנועדו לו, יעיין בהם ויספר לקבוצה, על פי בחירתו, על אחד מן הנושאים האלה: מה הרגיש כשקיבל את מתנותיו? מה למד מהן על עצמו? האם התאימו לציפיותיו? האם חידשו לו דברים שלא ידע? האם שינו את דעתו על עצמו?
המנחה ידגיש שאין לפרט את "המתנות", אלא יש להתייחס אליהן באופן כללי, וזאת כדי לא להביך את מי שקיבלו מתנות פחות מחמיאות, ולא ליצור תחרות או השוואה בין התלמידים השונים.
ג.      המנחה יבקש מהמשתתפים לספר כיצד הרגישו כמי שנותנים את המתנות. האם התקשו? אם כן, במה? כיצד התגברו על הקשיים? מה למדו מתגובות המקבלים?

הערה: במקום מעטפות ופתקים אפשר לחלק דפים, כשעל כל דף רשום שמו של משתתף אחר. כל אחד רושם "מתנת אושר", מקפל את הדף ומוסרו לשכנו. בצורה כזו עוברים הדפים במעגל, עד שכל משתתף מקבל את הדף שלו כשהוא מקופל כמניפה.
*    משחק זה יופיע גם בהמשך וגיוונים קלים. אין מניעה לחזור על המשחק הזה במהלך השנה- לפי בחירת המורה. בהקשר של דיאלוג ניתן לתת לו היבטים אחרים.

להציג את עצמי
"אהוב עלי..."
מטרה: היכרות
ציוד והכנה: אין
מהלך הפעילות:
הכיתה כולה תשב במעגל גדול. כל תלמיד יאמר את שמו ויוסיף פרט על משהו שאהוב עליו. התלמיד היושב על ידו יפתח ויאמרו "לימיני יושב _______" ואחר כך יאמר את שמו הוא ויוסיף את שאר הפרטים.
"השלם...."
(לקוח מתור "61 משחקים נוספים" בהוצאת אגף הנוער, עמ' 25-20)
מטרה:
ציוד והכנה: פתקים בכמות גדולה ממספר התלמידים. על כל פתק כתוב משפט היכרות שאינו גמור. לדוגמה: "התחביב שלי הוא...", "אני אוהב..."", "אני גר ב..."ו "המאכל האהוב עלי...", "אני טוב ב...". "אני לא אוהב.." "חוויה נעימה שחוויתי...". כשאני קם בבוקר....", "           כשאני קורא, אני....", "אני כועס כש...", " הכי אני אוהב..." ועוד...

מהלך הפעילות:
 המשתתפים ישבו במעגל. במרכז המעגל, בתוך קופסה, יונחו הפתקים מקופלים, כל משתתף ייקח פתק בתורו, לפי סדר הישיבה יקרא את תוכנו בקול וישלים את המשפט.

למורה:  בקבוצות בהן המשתתפים מכירים היטב האחד את השני- ניתן לתת רצועות אלו למשתתפים ולבקש שישלימו את המשפט בכתב על גבי הרצועה ולציין את שם הכותב.
המנחה יאסוף את הרצועות את הרצועות ויקריא באופן אקראי את המשפטים. על התלמיד לזהות מיהו התלמיד שהשלים את הרצועה.

עם תום תרגילי ההיכרות , קיימו דיון במליאה סביב הנקודות הבאות:
-         איך הרגשתם במהלך הפעילויות?
-         מה למדת אילו על אילו
-         מה עוד הייתם רוצים לדעת על חבריכם
-         מה עוד הייתם רוצים שחבריכם ידעו עליכם






אני בקבוצה חדשה
מטרה: חשיפת חששות ופחדים משותפים לתלמידי הכיתה, יצירת דיאלוג פתוח בין התלמידים
ציוד והכנה: אין
מהלך הפעילות:
לפעילות זו שני שלבים. שלב אישי ושלב קבוצתי:
א.מטלה אישית: השלם את המשפטים הבאים.
1. כאשר אני נמצא בקבוצה חדשה________________________________________________
2. כשזרים  פוגשים אותי לראשונה הם מתרשמים _____________________________________________________
3. הרגשתי בקבוצה טובה כאשר__________________________________________________
4. אני מרגיש את עצמי מחוץ לקבוצה כאשר__________________________________________________
5. כשמשתררת שתיקה בקבוצה אני____________________________________________________
6. כאשר אני נמצא בקבוצה חדשה ואחד החברים נראה לי חביב או נחמד, אני____________________________________________________
7. כשאני מרגיש שמישהו בקבוצה לא אוהד אותי, אני____________________________________________________

ב.מטלה קבוצתית: שוחחו באופן חופשי על שמונת הסעיפים (המשפטים שהשלמתם) ושתפו זה את זה בחוויותיכם, הרגשותיכם והתנהגותכם כאשר אתם נקלעים לקבוצה או לכיתה חדשה.

אוהב לעשות
מטרה: להכיר יותר אחד את השני,  לתת לגיטימציה להעדפות שונות,  פיתוח רגישות וכבוד במסגרת הכיתתית
הציוד הדרוש: כלי כתיבה, דפים.

מהלך הפעילות:
כל תלמיד רושם  דברים שהוא אוהב לעשות. לאחר מכן הוא ממיין את הרשימה, על פי החלוקה הבאה:
לבד
במשפחה
בקבוצה קטנה
בקבוצה גדולה.

בקבוצות כל תלמיד מדווח על מספר דברים שהוא אוהב לעשות ובאיזו מסגרת.


 הפעלת היכרות זו,  כמו רבות אחרות, מהווה את הצעד הראשון בתהליך התפתחות הקבוצה. כדי לעבור את מחסום הגישוש ההתחלתי הראשוני ולאפשר לתלמידים להתוודע זה לזה, ננסה לפתוח יחד כמה מגירות ולאפשר הצצה, ולו לרגע, זה למגירתו של זה.

הניסיון להכיר את האחר ומעט מצפונות לבו, נועד לשבור במקצת את הקרח, ולאפשר לתלמידים היכרות שבה הם קובעים את גבולות החשיפה ואת מידת השיתוף. פעולות ראשוניות מעין אלה אמנם לא ייצרו בן רגע אווירה של קירבה ושותפות, אולם הן עשויות ליצור קרקע טובה לעבודה משותפת ולחברות אמת.

מטרה: לאפשר לתלמידים להתוודע זה לזה כדי ליצור בסיס לפעילות משותפת.
ציוד והכנה: גיליונות נייר עיתון (או נייר חום) גדולים (70X100 ס"מ) כמספר ילדי הכיתה, כלי כתיבה וצבעים.
מהלך ההפעלה:
א. בקשו מהתלמידים לדמיין שהם נמצאים הרחק מסביבתם המוכרת. בסביבה החדשה הם אנונימיים לחלוטין, איש אינו מכיר אותם, והם אינם מכירים איש.

 כדי ליצור קשר, צריך כל אחד מהם לצייר את דמותו הפיזית על גיליון נייר עיתון    ולפרט את המרכיבים הבאים:
בראש:  חלומות לעתיד
בלב :דברים שאני אוהב לעשות / שונא לעשות
בריאות: תכונות טובות שלי
באוזניים:  מוזיקה / צלילים שאני אוהב או שונא
בפה:  מאכלים / טעמים שאני שונא ועוד... כיד הדמיון הטובה עליך.
בבזוגות - בני הזוג יציגו זה לזה את ציוריהם, ישוחחו ביניהם על עצמם ויתכוננו
      
להציג במליאה את בן זוגם.
ג.   כל אחד יציג במליאה את מה שקלט על בן זוגו ויאפשר לבן הזוג להשלים או
      
לתקן פרט זה או אחר.

טיפים:  תהליך ההיכרות, כאשר מרבית בני הנוער בקבוצה אינם מכירים זה את זה, עשוי להיות בתחילה קשה ומאולץ. ייתכן כי בשלב זה יעדיפו התלמידים להפוך אתכם למרכז התעניינותם, וזאת כדי לצמצם את ההתמודדות שלהם זה עם זה.
הקפידו להסיט מעליכם את תשומת הלב, ו"לגלגל את הכדור לעברם", גם אם הדבר יהיה כרוך בהתנהגויות המבטאות מעט מבוכה, מתח או ביישנות. השתדלו להפגין סבלנות שכן סביר להניח כי בשלב זה גם אתם אינכם מכירים אותם היכרות מספקת. היזהרו לבל תנוצל במה זו למשחקי כוח ושליטה או כדי לרכוש "מעמד" בקבוצה.
מתודה: מציג את עצמי על עצמי
פעילות למטרת  היכרות המתבססת על כך שכל משתתף מצייר את עצמו על גיליון נייר, ובהדרכה מדויקת  כותב על חלקי גוף שונים שצייר, מידע על עצמו,  כגון אוכל שהוא אוהב / שונא באזור הפה,  מוסיקה שהוא אוהב / לא אוהב, באזור  האוזניים, חלומות ומחשבות : בראש,  ועוד.
שלב א  - ציור + כיתוב.
שלב ב  -  חלוקה לזוגות, כל בן זוג מסביר לשני מה כתב ומדוע.
שלב ג   -  בן הזוג מציג את מה שכתב חברו, וחברו יכול לתקן אם הדיווח אינו מדויק.
ניתן להשתמש במתודה זו גם בהתייחסות לקבוצה ולתהליכים בתוכה.





מטרה:  המשחק יכול לשמש להכרת חברי קבוצה חדשה או  להיכרות עמוקה יותר של קבוצה, שחבריה מכירים כבר זה את זה.
ציוד והכנה: חפצים אישיים שכל תלמיד מתבקש מראש להביא,
מהלך הפעילות:
יושבים במעגל. כל משתתף לפי התור, מניח חפץ אישי במרכז המעגל ומספר מספר פרטים על עצמו - שם, גיל, מקום מגורים, תחביבים וכו'. בתום הסיבוב, לאחר שכל המשתתפים השתתפו, לוקח כל משתתף חפץ שאיננו שלו. מתחילים בפדיון החפצים: חפץ נפדה, אם בעל החפץ ידע להגיד למחזיק בחפץ שלו, פרט אחד מאלה שהמחזיק אמר בתחילת המשחק. אם בעל החפץ זכר נכונה, הוא מקבל את החפץ בחזרה ועוברים לבא אחריו בתור. אם לא זכר פרטים על המחזיק בחפץ שלו, הוא נותן חפץ נוסף ליושב מימין למשתתף שמחזיק בחפץ שלו. לאחר סבוב ראשון של פדיון החפצים, אלה שלא הצליחו בסיבוב הקודם מנסים לפדות את שני חפציהם. עבור כל חפץ יש לציין פרט אחד. מי שלא הצליח - מוסר משכון נוסף. המשחק מסתיים כשכל החפצים נפדו.

גפרור וסיפור השם
מטרה: היכרות
ציוד והכנה  :בקבוק בעל פיה צרה, גפרור אחד לכל משתתף

מהלך הפעילות:
יש להניח במרכז המעגל בקבוק עם פיה צרה. לחלק לכל אחד מן התלמידים גפרור.לפי תור כל תלמיד יספר את סיפור שמו: משמעות השם, מי בחר את השם, האם השם מוצא חן בעיניו, כינוי חיבה שיש לו. לאחר שסיפר את סיפור השם יניח התלמיד את הגפרור על פי הבקבוק.
כל תלמיד מוסיף את גפרורו, אך אם הפיל את הגפרורים עליו לחזור על הסיפורים שנאמרו לפניו כמספר הגפרורים שנפלו.

משחק הבייגלה או העדשים
מטרה: היכרות
ציוד והכנה:שקית בייגלה או סוכריות עדשים.
מהלך הפעילות:
מעבירים בין הילדים שקית בייגלה/ עדשים. כל תלמיד לוקח חופן ביד. בקשו מן התלמידים לא לאכול עד שכל התלמידים קיבלו. לאחר מכן לבקש מכל תלמיד לספר על עצמו דברים כמספר הבייגלה/ העדשים שבידיו.

תעודת זהות
מטרה: היכרות
ציוד והכנה: כלי כתיבה, דפים
מהלך הפעילות:
כל משתתף מקבל דף וכותב עליו מספר אפיונים על עצמו. לדוגמא: המקום האהוב עליו, דמות שהוא מעריך או מעריץ, ערך שחשוב בעיניו, התחום המקצועי שמעניין אותו, הבילוי המועדף עליו וכדומה.
ניתן לבקש מן המשתתפים לרשום את הדברים על ציור בצורת מגן דוד, כף יד או פרח כשסמוך לכל קודקוד נרשם פריט אחר (לדוגמא מצ"ב)
לאחר מכן עורכים סבב שבו מציג כל משתתף את תעודת הזהות שלו.
לחילופין, יכולים המשתתפים להציג זה לזה את תעודת הזהות שלהם בקבוצות בנות 4 – 5 משתתפים, לנמק את בחירתם ולהשוות בין העדפותיהם.
כסיכום, יערוך המנחה דיון בו תעמוד בקבוצה על ההבדלים האישיים, או על כל משתתף בין המשתתפים ועל הסיבות להבדלים או לדברים המשותפים.


 






















מקום חדש
מטרה: היכרות, שיתוף רגשות במפגש עם אנשים חדשים
ציוד והכנה: כרטיסיות ועליהן רשומות סיטואציות של מפגש בין זרים. מספר הכרטיסיות כמספר תלמידי הכיתה, אפשר לחזור על אותה פעילות פעמיים-שלוש.
מהלך הפעילות:
א.    המנחה יחלק למשתתפים, באופן אקראי, כרטיסיות בהן מתוארים מצבים שונים, אליהם נקלעים אנשים שאינם מכירים זה את זה.
         לדוגמה:
-  את נוסעת לבדך באוטובוס מאשקלון לטבריה. לידך יושבת נערה בת גילך...
-  עברת לדירה חדשה. יש בבניין נערים בני גילך. אתה יורד לחצר ורואה אותם..
-  את נמצאת במסיבה שהגעת אליה עם חברתך. מלבדה אינך מכירה אף אחד...
ב.     כל משתתף ירשום לעצמו כיצד היה מגיב במצב המתואר ומדוע.
ג.      המנחה יקרא תיאור מצב אחד ויבקש את תגובת המשתתפים שקיבלו כרטיס זה. כך יעשה לגבי המצבים האחרים.
ד.     המנחה יבקש מהמשתתפים להתייחס לתגובות השונות, למשל:
-   האם יש הבדל בתגובות?
-   האם יש הבדל בין הבנים לבנות?
-   מה הסיבות לתגובות השונות? (ביישנות, נטילת יוזמה, הימנעות מיוזמה)
ה.    המנחה יבקש מהמשתתפים המוכנים לכך לספר מניסיונם על מצבים דומים.

להתייחס לאחר
רציתי לומר לך....*
מטרה: יצירת דיאלוג אמפתי בכיתה
ציוד והכנה: מעטפות כמספר תלמידי הכיתה. על כל מעטפה רשום שמו של אחד התלמידים. פתקיות ממו או רצועות נייר כמספר תלמידי  הכיתה - עבור כל תלמיד
מהלך הפעילות:
תליית מעטפות כמספר הילדים בכיתה עם שמות התלמידים. כל תלמיד מתבקש לרשום דבר אחד לפחות לכל אחד מחברי הכיתה.
ממה הוא התרשם ממנו.
מה הוא למד ממנו.
מה מצא חן בעיניו וכו'.

בסוף השבוע הראשון המורה מוסרת את המעטפה לילדים. כל אחד פותח את המעטפה שלו ומשתף את החברים במה שכתבו לו- דבר שמצא חן בעיניו, שהופתע ממנו וכו'.
למעקב, המורה במהלך אותו שבוע מוודא שכולם רשמו על כולם. במקרה של תלמיד שלא רשמו עליו הרבה, רצוי שהמורה תוסיף. זה מצריך מהתלמידים להתמקד בהכרות עם החברים בכיתה.
*פעילות זו הופיע מוקדם יותר בפרק זה כפעילות פתיחה בין תלמידים שנפגשים לראשונה., והיא מופיעה שוב בפרק אחר.

משימות בזוגות

העברת כדור:

מטרה: שיתוף, הידוק קשרים בין אישיים
הכנה: לוחות קשיחים עשויים מקרטון של קופסאות אריזה.
גודל הלוחות 100*60 ס"מ, ומספרם כמספר הזוגות בקבוצה. גולות כמספר הזוגות בקבוצה.
מהלך הפעילות:
כל זוג מקבל לוח וגולה. הזוגות עומדים בצד אחד של החדר. עם הינתן האות כל זוג מניח את הגולה על גבי הלוח. עליו להעביר את הגולה כשהיא על גבי הלוח לצדו השני של החדר,  מבלי שהיא תיפול מהלוח. זוג שהגולה שלו נפלה, יחזור לקו ההתחלה.
מנצח: הזוג שהגיע ראשון לקו הסיום.

זנבות:
מטרה: שיתוף, הידוק קשרים בין אישיים
הכנה: רצועות נייר באורך 10 ס"מ, כמספר הזוגות בקבוצה ("זנבות").
מהלך הפעילות:
אחד מבני הזוג מחבר "זנב" לחגורת מכנסיו (או לחצאית). על הזוגות להסתדר כך שבעל הזנב יעמוד מאחורי חסר הזנב ויחזיק במותניו. בהינתן האות ינסה כל זוג לתלוש את זנבותיהם של הזוגות האחרים בלי שזנבו שלו יורד. במהלך המשחק אסור לבני הזוג להינתק אחד מהשני.
מנצח: הזוג שנשאר אחרון עם הזנב.   
גרסא אחרת: זנבות "בעיוור":  שחקו את אותו משחק כאשר עיניו של בן הזוג שעומד ראשון קשורות בעזרת צעיף.

מעבר מכשולים בזוגות

מטרה: שיתוף, הידוק קשרים והיכרות בין התלמידים
הכנה: חבלים באורך מטר אחד כמספר הזוגות בקבוצה.
מכשולים שונים פזורים בחדר: ספסל, כסאות, חבל ארוך ומתוח לאורך החדר וכדומה.
מהלך הפעילות:
פזרו את המכשולים השונים לאורך החדר. הזוגות יעמדו בקו ההתחלה, כאשר רגלו
הימנית של האחד קשורה לרגלו השמאלית של השני. בהינתן האות, על כל זוג להגיע לקצה השני של החדר תוך מעבר המכשולים.
מנצח: הזוג שהגיע ראשון לקו הסיום כשרגליו קשורות.
הערה: תוכלו להגדיל את האתגר של התלמידים בכך שתקבעו באיזה אופן יש לעבור את המכשולים: מתחת לקו המתוח, בקפיצה מעל הספסל, בזחילה מתחת לכיסאות או בהליכה לאורכם.

משימות קבוצתיות

בניית מגדל מאבנים

מטרה: בניית לכידות בין זוגות
הכנה: מספר גדול של אבנים בגדלים שונים.

מהלך הפעילות: הציבו את האבנים בערימה במרכז החדר וסמנו עיגול מסביב לערימה. אסור לתלמידים להיכנס לתוך עיגול זה. בהינתן האות, על כל זוג לבנות במשך דקה אחת את המגדל הגבוה ביותר מהאבנים שבמרכז החדר. המגבלה אסור לתלמיד לקחת יותר משתי אבנים בבת אחת מתוך הערימה. הציעו לתלמידים שלפני בניית המגדל יקדישו כמה שניות לתכנון עבודתם.

מנצח: הזוג שהצליח לבנות את המגדל הגבוה ביותר.


מעבר כסאות:  

מטרה: בניית לכידות בין זוגות
הכנה: מספר כסאות כמספר הזוגות כפול שניים.
מהלך הפעילות:
תנו לכל זוג שני כסאות. העמידו את כל הזוגות עם כיסאותיהם בצד אחד של החדר מאחורי קו ההתחלה. בהינתן האות על הזוגות להגיע לקו הסיום (בקצה השני של החדר) רק ע"י שימוש בכיסאות, כלומר בלי לגעת ברצפה. זוג שאחד מחבריו יגע ברצפה, יחזור לקו ההתחלה.
מנצח: הזוג שהגיע ראשון לקו הסיום.

בסדר הא"ב
מטרה: בניית לכידות קבוצתית באמצעות אתגר משותף
ציוד והכנה: אין
מהלך הפעילות:
המשתתפים מתחלקים לשתי קבוצות. בהינתן האות עליהם להסתדר לפי סדר הא"ב של שמותיהם. הקבוצה שמסתדרת ראשונה היא המנצחת.
שינוי פני הכיתה

מטרות:

א.    יצירת רגיעה, ריכוז וקשב לדברי המנחה.
ב.     מעבר לצורת ישיבה ההולמת פעילות קבוצתית ותקשורת רב- כיוונית.

ציוד והכנה:
שעון/ שעון עצר בידי המנחה.
3 גיליונות נייר גדולים ועליהם רשומים:
על גיליון 1: מטרות התרגיל (כמנוסח להלן)
על גיליון 2: הוראות ביצוע (כמנוסח להלן)
על גיליון 3: המשימה (כמנוסח להלן)

מהלך הפעילות:
א.    התלמידים יושבים ליד שולחנותיהם כנהוג בכל שיעור.
ב.     המנחה מסביר את מטרת התרגיל (יתלה על הקיר גיליון 1):    
בתרגיל זה שאנו עומדים לבצע:                                                                            נאמן את עצמנו לפעול יחד ככיתה, בזריזות ומתוך התחשבות הדדית. נבדוק בעזרת שעון כמה זמן דרוש לנו להתארגנות מסוימת ואם אפשר לעשות זאת ביתר מהירות.
ג.      המנחה מוסר "הוראות ביצוע" (יתלה על הקיר גיליון 2):
כשאספור עד שלוש עליכם לבצע את המשימה- בזמן הקצר ביותר, ללא הוצאת הגה מן הפה, ללא גרירת רהיטים והקמת רעש מיותר. (הנחיות אלו ירשמו בגיליון 2)
ד.     המנחה יקרא את המשימה (היא תרשם על גיליון 3):
      יש להעמיד את השולחנות באופן שיהיו צמודים אל ארבעת קירות            
      החדר , כשליד כל קיר מספר שווה של כיסאות.                                        
      יש להעמיד את כל הכיסאות לפני השולחנות.
      כל אחד ישב על כיסאו וימתין בשתיקה להוראה נוספת.
ה.    המנחה ייתן את אות הפתיחה, הכיתה תבצע והמנחה ימדוד את משך זמן הביצוע.
ו.       לאחר סיום הפעילות המנחה יבדוק ביחד עם התלמידים:
- מי דיבר?
- האם נצליח בפעם הבאה להתארגן מהר יותר?

משימות  נוספות להמשך הפעילות:
א.          התלמידים יעמדו בשתיקה מאחורי הכיסאות ויזיזו אותם קדימה, עד שייווצר מעגל עגול ככל האפשר, ללא רווחים בין הכיסאות.
ב.          התלמידים יעברו מעל המשענות של הכיסאות ויתיישבו ברגליים שלובות על הכיסא, תוך שהם שומרים על דומייה עד מתן האות לסיום התרגיל.



פעילויות להעמקת היכרות עם קבוצת המשך

לפגוש אנשים
מידע על הזולת
מטרות:
א.    לאסוף מידע כללי על הזולת כדי להרחיב את ההיכרות איתו.
ב.     לאסוף מידע על הזולת בעזרת משפטי פתיחה המכוונים למידע מסוים.
ציוד והכנה: שאלוני היכרות כמספר תלמידי הכיתה לפי המפורט בהמשך, כלי כתיבה.


מהלך הפעילות:
כל משתתף מקבל שאלון היכרות. ליד כל משפט הוא רושם שם של תלמיד העונה לקריטריון. ליד כל משפט אפשר לרשום יותר משם אחד.

שאלון הכרות
רשמו  שמות אנשים בכיתה העונים על הפרטים הבאים:

יש לו/לה שם המתחיל באותה אות של שמך­­­­­­­­­­­­­­­­­­­____________________
יש לו/לה שם משפחה עברי________________________________
יש לה/לו יום הולדת שחל החודש____________________________
מי שמגדל/ת בעל חיים___________________________________
מי שביקר/ה  לאחרונה אצל רופא/ת שיניים_____________________
מי שמנגנ/ת בכלי נגינה__________________________________
מי שעושה דיאטה______________________________________
מי שיש לו/לה חבר/ה קבוע יותר מחודשיים_____________________
מי שכותב/ת ביד שמאל____________
מי שצפה/תה בכל הפרקים של הסדרה "לגעת באושר"____________
מי שאוהב/ת לשיר_____________________________________
ספורטאי/ת מצטיין/ת __________________________________
מי שיש לו/לה אח/ות תינוק/ת_____________________________
מי שיש לו/לה אח/ות בצבא______________________________








להציג את עצמי
מי אני?


הפעלה זו דורשת מידה רבה של חשיפה, ועל כן היא מומלצת לקבוצה שיש בה נכונות לפתיחות ולקבלה. אין לחייב איש לחשוף את "סודותיו". חשוב לאפשר למשתתפים לספר זה לזה אילו תכונות חיוביות הם מזהים בזולת.

מטרות:
-   לסייע למשתתפים להכיר את מגוון המשאבים האישיים שלהם.                   
-   לסייע למשתתפים להשתמש במשאבים האישיים לשם השגת  המטרות שהציבו לעצמם.
-   להעמיק את ההיכרות בין חברי הקבוצה.                                    
ציוד והכנה: השאלון "מי אני?" המצ"ב - כמספר המשתתפים.                         
מהלך הפעילות:
שלב א' - אישי                                                           
המנחה יחלק לכל משתתף את השאלון ויקפיד שהמשתתפים ימלאו בו את הפרטים החסרים בלי להתייעץ עם חבריהם.                                           
שלב ב' - קבוצתי                                                         
המשתתפים יחולקו לקבוצות בנות 4-3 חברים.
כל משתתף יציג בסבב את הדמות שבחר וינמק את בחירתו, יציין אילו תכונות הרשימו אותו במיוחד בדמות שבחר וכיצד הן סייעו לה להשגת מטרותיה.          
המעוניינים יוכלו לציין גם פרט אחד, או יותר, מהפרטים שרשמו על עצמם.      
חברי הקבוצה יציינו תכונה או כישרון שחבר אחר בקבוצה ניחן בהם ובמה הם יסייעו לו להשגת מטרותיו.                                                
שלב ג' - במליאה                                                        
1.    מה תרם לכם הדיון הקבוצתי?                                            
2.    האם למדתם דבר מה חדש על עצמכם בדיון בקבוצות? אם כן - מה למדתם?       
3.    מה תורמים האיתור והזיהוי של הקשר בין הכישורים והמשאבים האישיים, שיש לכל אחד, לבין המטרות שהאדם מציב לעצמו בחייו?                    





שאלון מי אני?
§        אדם שאני מזדהה איתו (אוהב, מעריץ, מעריך, רוצה להיות כמוהו)           
§        מדוע בחרתי בו?                                                       
§        כישרונות שבהם ניחנתי                                                 
§        מטרה שאני רוצה להשיג בחיי                                            
§        אני אוהב לעשות                                                        
§        אני אוהב ללמוד                                                       
§        אני אוהב לקבל                                                        
§        אני אוהב לתת     

 

מתודה : עבודה באמצעות שאלון

השאלון  מהווה כלי לאיסוף מידע. ניתן לאסוף באמצעותו מידע  על עצמי, על הסובבים אותי במעגל קרוב ובמעגלים רחבים יותר. השאלון יכול לאסוף מידע על פרטים אישיים, על העדפות אישיות, עמדות, גישות ועוד. את המידע מספקים האנשים הממלאים את השאלון.
כדי להשתמש במתודה זו  יש להגדיר את מטרת השאלון ואת קהל היעד שלו. בהתאם לכך יש לנסח את השאלות ולהחליט על האופן שבו יופץ השאלון (אישי, פנים מול פנים, בטלפון, בדואר, בדוא"ל וכו').

השלב הראשון – אישי: איסוף מידע באמצעות השאלון (ניתן לבצע שלב זה במהלך הפעילות – או בשלב טרום פעילות).
השלב השני – בקבוצות: המשתתפים חושפים את הפרטים  מתוך השאלונים בפני חברי הקבוצה  ונערך דיון. 
השלב השלישי – במליאה: שיחה המתייחסת למידע שעלה בשאלונים (איגום, הפקת לקחים, הסקת מסקנות וכו') או לתהליך הקבוצתי (תלוי במטרת השאלון). 

זהה אותי
מטרה: העמקת היכרות בין אישית
ציוד והכנה: שני פתקים לכל אחד מתלמידי הכיתה, כלי כתיבה.
מהלך הפעילות:
אפשרות א':
כל תלמיד רושם על פתק שני דברים שמאפיינים אותו ורושם את שמו על הפתק. המנחה קורא את הפתקים ועל המשתתפים האחרים לזהות את התלמיד שכתב את הדברים.
אפשרות ב':
כל אחד בתורו אומר שני דברים על עצמו, אחד מהם אמיתי והשני שקר- הקבוצה מנחשת מה נכון.






שקרים ואמיתות
מטרה: העמקת היכרות, יצירת דיאלוג אמפתי
ציוד והכנה: פתקים קטנים, 6 פתקים לכל משתתף, סיכות תפירה או נייר דבק, כלי כתיבה.

מהלך הפעילות:
המנחה מחלק לכל משתתף 6 פתקים ומבקש מכל המשתתפים לסמן בסימן זיהוי אחיד (סימן אחד לכל משתתף) את כל הפתקים שבידיהם.
המנחה מבקש מהמשתתפים לכתוב, בצדו השני של כל פתק, משפט אחד על עצמו: משהו שמאפיין אותו. (ניתן להתמקד ולבקש לרשום משהו הקשור למפגש עם תרבות אחרת, כגון: הייתי שלוש שנים בארה"ב, אני ורצה ללמוד יפנית, יש לי דיסק של מוסיקת ג'ז אפגנית וכד')
המשתתפים נותנים למנחה פתק אחד מתוך השישה ואת השאר הם מפזרים בחדר ומצמידים אותם לעצמים שונים בחדר בעזרת הסיכות או נייר הדבק, כאשר הצד עם סימן הזיהוי גלוי. המנחה מערבב את הפתקים שברשותו ומחלק אותם מחדש. כל משתתף שולף פתק, שאינו שלו, המנחה מבקש מהמשתתפים לאסוף את חמשת הפתקים המפוזרים, שעליהם מצוייר אותו סימן זיהוי הנמצא על הפתק שבידם, תוך 5 דק'.
המנחה מבקש מכל משתתף לנסות לאתר את בעל סימן ההיכר שעל הפתקים שבידיו על פי המידע הרשום על הפתקים.
לאחר שבעל הסימן אותר, יוחזרו לו הפתקים.
בסיום תהליך זה יתכנסו המשתתפים למליאה.
במליאה: המנחה מבקש מכל אחד מהמשתתפים להציג את בעל הפתק שהיה ברשותו ולספר עליו לשאר המשתתפים.

משימות קבוצתיות
לפניכם מספר הצעות לתחרויות בשכבה. התחרות היא בין הכיתות ומשתתפת בה השכבה כולה.  משך הזמן  תלוי באופי כל משימה והוא מתחלק בין זמן ביצוע המשימה בקבוצה הכיתתית לבין זמן הצגת התוצר במליאת השכבה. יש להקפיד שההצגה תהיה קצרה ולא מייגעת. לצורך השיפוט ניתן לגייס תלמידים מן השכבות הבוגרות.  את הפעילות כדאי לקיים בחלל (פנימי או חיצוני) שיכיל בנוחות את כל תלמידי השכבה.

מטרות: 
פיתוח שיתוף פעולה  והתחשבות בין התלמידים .
גיבוש הכיתה ויצירת "גאוות יחידה" .
עזרים: ציוד לפעילות יצירתית כפי שיידרש לביצוע המשימות (חשוב  שהציוד יהיה מינימאלי): גיליונות בריסטול מעטים, ניירות עיתון, "לורדים", סיכות, דבק, מספריים וכו'. כל כיתה תקבל כמות זהה של פריטים אלה.
לוח כללי משחק: על גיליון נייר גדול יירשמו כללי המשחק. כגון: מתי מותר להרעיש, כיצד יש לעודד, שיטת הניקוד וכו'.
לוח לרישום תוצאות הניקוד.
פרסים:  א.  פרסים "קטנים" הניתנים במהלך הפעילות, לפני סיכום הנקודות הכללי.
ב.  פרסים "גדולים", לזוכים במקומות הראשונים.
פעולת הכנה: על  מנת להפנות את תשומת לב התלמידים לצורך בשיתוף פעולה בתחרות המשימות השכבתית, ניתן לקיים פעולת הכנה קצרה במסגרת הכיתה, בה יתנסו התלמידים בביצוע משימה .
לדוגמה: הרכבת פסיפס - הכיתה תחלק לקבוצות קטנות בנות 5 – 7  תלמידים. כל קבוצה תקבל חלקי פסיפס ואותם יהיה עליה להרכיב תוך זמן מוגבל. בזמן ביצוע המשימה תצפה המחנכת במתרחש או תמנה תצפיתנים. בתום הזמן המוקצב תדון המחנכת עם התלמידים בקצרה על  שיתוף הפעולה שהתקיים (או לא התקיים)  בקבוצות והשפעתו על ההצלחה בביצוע המשימה .

פאזל איחולים

מטרה: לכידות בקבוצת העמיתים
הכנה וציוד:  בריסטול, צבעים, כלי כתיבה.
1.    שרטט על גבי בריסטול פאזל עם חלקים כמספר תלמידי הקבוצה. כאשר בחלקו העליון של הבריסטול, השאר מקום לכותרת מתאימה (לא לגזור בריסטול זה!) ותלה אותו.
2.    הכן בריסטול נוסף- זהה לקודמו, וגזור אותו על פי קווי הפאזל.
מומלץ: למספר באופן מקביל את שני הפאזלים (באופן שלא יבלוט).
מהלך הפעילות:
המשתתפים יתחלקו ל-4 קבוצות בנות 4-5 משתתפים כל אחת, לביצוע המטלות הבאות:
כל תלמיד מקבל חלק של פאזל ורושם את שמו אחר כך מערבבים את כל החלקים ומחלקים שוב כך שכל אחד מקבל חלק עם שם של אחד מחברי הקבוצה. המשתתף מתבקש לרשום ברכה/ איחול/ ציפייה/ מחמאות וכו' לחבר ששמו רשום על הפאזל ולעטר את הברכה כרצונו. כשיסיים, ימסור את חלק הפאזל לחבר ששמו רשום עליו.
המשתתף אשר קיבל את הפאזל המאייר ניגש ללוח ומנסה לאתר את מיקום החלק על גבי הבריסטול הראשון- אותו לא גזרנו.
עם סיום הפעילות, הקבוצה תקיים דיון ותחליט על כותרת מתאימה לפאזל שנבנה.
דיון בקבוצה:
איך הייתה העבודה בקבוצות?
באיזה קבוצה היו קשיים ואיזה?
מהם יתרונות של שיתוף פעולה?
לקבוצות ותיקות – המשימה יכולה להיות הרכבת פאזל שאינו מורכב משמות התלמידים דווקא

 

משימות חשיבה - חידונים

המטרות:
פתרון של חידות רבות או של חידה אחת בפרק זמן נתון.
 יצירת לכידות קבוצתית באמצעות תחרות בין קבוצות. בשונה מהמשימות הקודמות שדרשו חשיבה אסטרטגית, אלה דורשות יכולת פתרון בעיות ונותנות את הבמה לתלמידים אחרים
ציוד והכנה: תשבצים, חלק מתמונה בתקריב, ספרי יען, עיתונים – בהתאם לשאלות, רשימת שאלות מוכנות, שאלונים רבי-ברירה וכל סוג אחר של חידות ושאלות שניתן להכין מראש.
הערה: לכל הקבוצות תינתנה אותן החידות. בתום הזמן המוקצב מראש ייאספו דפי הפתרונות של החידות.

 

משימות ידע

1. תשבץ
2. זיהוי נושא התמונה על פי חלק ממנה
3. התאמת תשובה נכונה לכל שאלה מתוך רשימת שאלות ותשובות.
4. חיפוש תשובות: בידי כל קבוצה מקור מידע זהה: ספר (או ספרים), עיתון (או עיתונים), מחשב, אינטרנט  וכדומה. חשוב שלכל הקבוצות  יהיה אותו  ספר או אותו עיתון. המחנכת מציגה שאלה, הקבוצה הראשונה שעונה  תשובה נכונה  (בהצבעה או בקריאה) זוכה בנקודות. השאלות  יעסקו  בנושאים המופיעים בעיתון או  בספר. אם אף אחת מן הקבוצות לא מצאה את התשובה בזמן הנתון, ירמוז המנחה היכן נמצאת התשובה. הרמז יקטין את מספר הנקודות שתקבל  הקבוצה שתענה נכון. המשימה תהיה זהה לכל הקבוצות.
הקבוצה המנצחת תהיה:
    א - זו שפתרה ראשונה את המשימה.    ב – זו  שפתרה נכון את המספר הרב ביותר של השאלות במסגרת הזמן המוקצב.

משימה יצירתית

מטרה: מתן במה לתלמידים בעלי כישורים לשוניים ויצירתיים

ציוד והכנה: כמה חמשירים מוכנים מראש, כשחסרה להם השורה האחרונה. בשימוש חוזר בפעילות זו ניתן להשמיט את שלוש השורות האחרונות או להסתפק בכתיבת שורה ראשונה, או במתן נושא בלבד.

השלמת חמשיר. משימה משעשעת היא השלמת שורתו האחרונה של חמשיר. חמשיר הוא שיר בן חמש שורות. השורה הראשונה, השנייה והחמישית שבו מתחרזות בחרוז אחד, והשורה השלישית והרביעית בחרוז אחר. למשל:
תלמיד מנוסה וזריז        (חרוז ראשון)
הפתיע היום והכריז        (חרוז ראשון)
הערב במסיבה              (חרוז שני)
כך-סתם בלי סיבה         (חרוז שני)
לשמוח אך לא להפריז     (חרוז ראשון)
מהלך הפעילות:
ארבע שורות ראשונות של חמשיר כלשהו יושמעו, או ייכתבו על הלוח. הקבוצות ישלימו את השורה האחרונה, המתחרזת, כאמור, עם השורה הראשונה והשנייה.
הקבוצה המנצחת היא זו שתספק את המספר הגדול ביותר של סיומות מוצלחות, או הקבוצה שתכתוב את הסיומת המוצלחת ביותר. רצוי להקציב זמן למשימה ולאסוף את כל התוצרים בתום הזמן  שהוקצב.
 

משימות איסוף

מטרה: שיתוף כלל חברי הכיתה, ערבות הדדית, טיפוח מעורבות
ציוד והכנה:
מהלך הפעילות:
-   הכיתה מתחלקת לקבוצות בנות 4-5 משתתפים (חשוב להקפיד על מספר משתתפים זהה).
-   המנחה נוקב בשם החפץ שעל הקבוצות לאסוף: נעליים, גרביים,  אבנים, עלים וכו'. חשוב שאלה יהיו חפצים שניתן להשיג בקלות יחסית בסביבה הקרובה.
-   הקבוצה תאסוף חפצים שהמנחה ינקוב בשמם . חשוב שמספר החפצים יהיה כמספר חברי הקבוצה כדי שהכל ישתתפו  ולא יהיו כאלה היושבים בצד.
-   נציג מן הקבוצה יביא במהירות המרבית את החפצים אל דוכן השיפוט.
-   זוכה הקבוצה שהביאה ראשונה את כל החפצים אל דוכן השיפוט.
 
משימות מרוץ
מטרה: שיתוף פעולה, עזרה הדדית וערבות הדדית

ציוד והכנה: חבלי קשירה לרגלי הרצים, חפצים למרוץ שליחים. אפשרי: ציפיות של כריות, כפיות ותפוחי אדמה (או חרוז).

מהלך הפעילות:
תחרויות מרוץ מקו הזינוק, בהן  הקבוצה כולה מתקדמת יחדיו. מנצחת הקבוצה המגיעה ראשונה לקו הגמר בלי "להתפרק". קבוצה ש"מתפרקת" במרוץ, חוזרת אל קו הזינוק. אפשר לערוך מרוץ ניסיוני אחד, בלא ניקוד, כדי לאפשר למשתתפים להתנסות.
מרוצים אפשריים:
      ü        חברי הקבוצה אוחזים זה ביד זה תוך כדי ריצה.
      ü        כל משתתף מניח את ידיו על כתפי התלמיד הרץ לפניו או על מותניו. 
      ü        כל חברי הקבוצה קשורים בחבל המהדק אותם יחדיו סביב מותניהם.
      ü      רגלו הימנית של כל חניך מהודקת בחבל לרגלו השמאלית של שכנו הימני,  ורגלו השמאלית מהודקת לרגלו הימנית של שכנו השמאלי.
      ü        מרוצי שליחים.
בתחרויות אלה עומדת כל קבוצה בשורה מאחורי קו ההתחלה.
משתתף מכל קבוצה רץ בהתאם לחוקי המשימה עד לקו הסיום וחוזר לקבוצתו. ברגע שהוא חוזר לקבוצתו. יוצא המשתתף הבא אחריו על פי סדר העמידה.
מנצחת הקבוצה שסיימה ראשונה את המרוץ.
משתתף שאינו רץ בהתאם לחוקי המשימה שלהלן - חוזר להתחלה.

מרוצי שליחים אפשריים:
    ü        ריצה.
    ü        המתחרים מתקדמים בניתורים כשרגליהם בתוך שק שבו הם אוחזים .
    ü        המתחרים רצים כשבידיהם כפית שבתוכה חרוז או תפוח אדמה. מי שהפיל את החפץ חוזר להתחלה.
    ü        המתחרים רצים בזוגות כשרגל ימין של האחד ורגל שמאל של השני קשורות יחדיו.
    ü        התקדמות בזוגות: אחד מבני הזוג אוחז את בן זוגו ברגליו, והלה מתקדם
בעזרת ידיו (מרוץ "מריצה").
    ü        ניתורים, קפיצות והגבלות שונות על פי דמיונך.
בכל סוגי המרוצים אפשר להוסיף ניתורים, קריאות ושירה להגברת השעשוע. אפשר לבצע  כמה מרוצים.

בניית מגדל
מטרה: שיתוף פעולה, עזרה הדדית וערבות הדדית
ציוד והכנה: סימון מעגלים בקוטר 50 ס"מ כמספר הכיתות.
מהלך הפעילות:
-     כל כיתה בוחרת שלושה נציגים לפעילות.
-         המשימה תהיה לבנות בתוך המעגל מגדל, המורכב מכמה שיותר נעליים. יש להקציב זמן לפעילות, ובסיומה זוכה הצוות שבנה את המגדל הגבוה ביותר ולא עבר על המגבלות הבאות:
1. על המגדל להיות בנוי רק מנעליים של ילדי הכיתה.
2. אסור שנעל  תהיה מונחת על קו המעגל או מחוצה לו.
3. נעל יכולה להיות מעל קו המעגל (כלומר, איננה נוגעת בארץ).
יש להודיע  לצוותים על הזמן הנותר כחצי דקה לפני תוך הזמן שהוקצב. בתום הזמן  יתרחקו הצוותים מן המגדלים ולא יגעו בהם יותר.

פאזל קבוצתי

מטרה:
ציוד והכנה: שמיניות בריסטול, כלי כתיבה, דפים.
חלקו שמיניות בריסטול למספר חלקים כפאזל כאשר סביב מרכז הבריסטול רשמו: היגד, ביטוי, פתגם, פסוק שרלוונטי לפתיחת שנה, לנושא מרכז או לנושא חברתי אחר.
גזרו בריסטולים כמספר הקבוצות כאשר לכל קבוצה היגד שונה ובצבע אחר.


מהלך הפעילות:
כל משתתף מקבל חלק אחד מכל הפאזלים והוא מתבקש לאתר את החלקים המתאימים וכך להתחבר לקבוצתו.
לאחר השלמת הפאזל כל תלמיד בקבוצה יכתוב את התייחסותו להיגד במרכז הפאזל, על דף, על פי הנחיית המורה (הרגשה, ציפייה, רעיונות ליישום בכיתה, איור מתאים וכו').

הערות:
*ניתן להיעזר בתרגיל זה ליצירת מקומות ישיבה.
*בעקבות הפעילות יש אפשרות להתחבר לנושא העולה מההיגדים בהיבט חברתי, כיתתי עדתי.

.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה